Recension av min favorit serie

Jag blev intyresserad av lagar och rätten när jag själv gick igenom min skillsmässa och vårdnadstvist för ett par år sedan. Det öppnade även mina ögon för olika advokatserier, min favorit av dessa är utan tvekan Suits så i det här inlägget kommer jag att recensera den här serien!

Utespelad i den haj-infekterade världen av amerikansk företagsrätt, är Suits befolkade av smarta, välklädda bussinesmänniskor som utbyter vittiga kommentarer i glasartade kontor som ser ut över New Yorks horisont. Det är ett glatt juridiskt drama, men ärenden sällan når så långt som rättssalen. Istället försöker advokater att övervaka varandra via lagstiftande hål, spela och bluffa sig igenom stora affärer i vad som ofta känns som high-stakes legal poker. ”Jag spelar inte oddsen”, förklarar hotshot-advokat Harvey Specter. ”Jag spelar mannen.”

Denna visdom skickas till Mike Ross, ett geni på högskolanivå med ett fotografiskt minne. När vi träffar Mike först tjänar han pengar genom att ta antagningsprov för lagskolor för andra studenter. Saker förändras emellertid när omständigheterna placerar honom i ett intervjuerum med Harvey, som håller på att anställa en ny praktikant från Harvard. Mike har ingen juridiksexamen, men hans förmåga att recitera hela lagstiftningar imponerar Harvey tillräckligt för att få honom jobbet.

Den första säsongen är i stor utsträckning episodisk, men veckodatumet förhöjs av snygg dialog och engagerande karaktärer. ”Betyder det att vi officiellt är ett lag nu?” frågar Mike i piloten. ”Jag skulle inte flytta dina saker till Waynes herrgård ännu,” svarar Harvey. Kemin mellan de två, deras stansade fram och tillbaka-rapport, är showens huvudsakliga fördel.

Det faktum att Mike inte deltog i Harvard är en hemlighet som måste hållas från företaget till varje pris, och de bästa scenerna är när han använder sitt minne för att papper över sprickorna i sin skicklighet. Visserligen strider Mikes romantiska berättelser ibland in i tvålopera-territoriet (varning: säsong en innehåller en kärlekstriangel), men Patrick J Adams ger tillräckligt med pojkig charm till rollen för att komma undan med det: han är övertygande som både ett underbarn och en smart-ass.

Harvey, spelad av Gabriel Macht, är allmänt erkänd som den bästa ”advokat” i staden. Med en viktig klient som har kalla fötter, kallas Harvey ur en pokermatch för att försegla affären under den 11: e timmen, vilket han gör genom att låtsas att något oberoende kontorsmemo är ett viktigt pappersarbete – en pokerspelare till sist. Även om det är tufft och krävande, är Harvey också rättvist och lojal, och Macht ger honom precis rätt blandning av förtroende och medkänsla. Dessutom har han den mest oklanderliga garderoben denna sida av Don Draper.

Det är inte alla män i kostymer. Showen har också en stark kvinnlig närvaro: Gina Torres spelar företagets äldre partner, Jessica, som en icke-nonsens badass som tornar över alla, och Sarah Rafferty stjäl scen efter scen som Harvey’s underhållande kapabla personliga assistent, Donna. En sassy rödhårig med en känsla för det dramatiska, hon kan berätta vilken typ av humör Harvey är i genom att bara titta på färgen på hans skjorta och placera hans slips. Den mest underhållande vändningen tillhör fortfarande Rick Hoffman som Louis Litt, företagets ambitiösa juniorpartner, som börjar som en antagonistisk stödspelare, men innan länge har många av de bästa linjerna (”Så vad är det här? En ny köln eller bara en antydan till svartsjuka? ”). Små och tyranniska men ändå älskvärda (ja, på sitt eget sätt), är Litt en av de bästa karaktärerna på TV under de senaste åren.

Det här är helt enkelt en fantastisk serie och jag kan rekomendera den för alla!